ONDERHOUD

credits     laatste nieuws     sitemap

EEN "NIEUWE" BUMPER VOOR DE 928 s4

Ik kocht de 928 S4 in december 1999. Blij als een kind natuurlijk. Na een paar weken vond ik echter dat de gele NL sticker op de achterbumper niet mooi zat. Nu moest je toen nog wel een NL sticker hebben, maar hij zat een beetje scheef en er zaten ook wat plooitjes in. Tijd om hem eraf te halen in ieder geval.
Toen bleek dat de sticker er niet voor niets beroerd op zat. Onder de sticker zat een lelijke beschadiging. Het was duidelijk dat de 928 met iets "hards" in contact was gekomen. Slecht gerepareerd ook nog. Balen als een stekker, maar ja, om dat nu gelijk te laten repareren, daar had ik ook geen zin in.
Twee en half jaar later moest het er dan toch van komen. Belangrijkste reden, de eigenaar van mijn garage kwam in het bezit van een redelijk gave S4 bumper. Men zegt dat ze nieuw niet meer te krijgen zijn. Ook een GTS kont zou passen. Je zit dan alleen met die reflector. Een S4 met een reflector is eigenlijk niets.
In ieder geval, afspraak gemaakt en in juni 2002 moest het dan ook gebeuren.

Op de eerste foto zie je een uitsnede van de beschadiging. De barst was er helemaal door. Hij was gerepareerd met een soort kit. Aan de binnenkant van de bumper zaten grote resten kit. Ook zat er een scheur van ongeveer 12 centimeter naast de nummerplaat aan de rechterkant. Daar zag je echter bijna niets van.

Op het volgende plaatje zie je de nieuwe bumper. Onder het stof van het jarenlange wachten, maar met slechts zeer kleine beschadigingen. De S4 sticker is het bewijs dat het een echte is. Overigens was dat ook aan het onderdeelnummer aan de binnenkant te zien.

Hier zie je twee foto's van de bumper nadat deze geschuurd is. Aan de schuurplekken zie je dat er slechts een paar krassen inzaten en dat deze goed zijn weggeschuurd. dat is veel beter dan opvullen, want dat zie je soms later toch door materiaalverschillen.
Ik liep een behoorlijk risico met de kleur. Daar de lak metallic was, moet eigenlijk de auto deels mee gespoten worden om kleurverschillen weg te laten lopen. Maar dan wordt het natuurlijk een veel duurder grapje. Daar er tussen de bumper en de rest van de carrosserie rubber zit, durfde ik het toch aan. En ook om dat de spuiter goed is.
Op de foto hieronder is de eerste laag grondverf aangebracht. Nu begint het ergens op te lijken.De lucht in de spuitcabine was nog warm, maar ik mocht toch even naar binnen om een paar foto's te maken. De lucht van drogende verf en het heldere licht, het gaf een aparte sfeer. Toen leek de kleur nog helemaal niet kloppend, maar met "vreemd" licht is dat eerder regel dan uitzondering.
En dan monteren.
Op de linker foto in het plaatje hieronder zie je de onderkant. Waarschijnlijk voor de laatste keer onbeschadigd, want dat deel heeft nogal te leiden van drempels. Op de foto boven zit het linkerachterlicht erin en op de foto rechts beide lichten en al één kentekenplaatverlichting.En dan helemaal af.Op de foto's natuurlijk niet goed te zien, maar de kleur is behoorlijk goed geworden. Goed kijken geeft aan dat de kleur een fractie lichter is dan de rest, maar dat valt echt nauwelijks op.

Er volgen nog meer foto's van het montageproces, maar die zitten op een rolletje van de garage-eigenaar.

Kosten van het hele grapje:
De bumper (tweedehands): 200 euro.
Schuren en spuiten: 225 euro.
Demonteren en monteren: 150 euro.
Al met al 575 euro, maar dan ziet hij er ook wel een stuk fraaier uit. Natuurlijk alleen van dichtbij, maar zeg nou zelf, zo een auto verdient het toch ook om er netjes bij te mogen rijden.